Nieuwjaarswensen en goede voornemens

 

Heeft u mooie feestdagen gehad? Gezellig met familie en vrienden gekookt, getafeld en bubbels gedronken? Heerlijke oliebollen gegeten? Nu de kruitdampen van het vuurwerk weer opgetrokken zijn, begint voor werkend Nederland het nieuwe jaar, de uitzonderingen onder ons daargelaten die vrijdag al de eerste aftrap gedaan hebben.

Via deze blog wens ik graag al mijn zakelijke contacten, maar vooral ook iedereen die ik in 2015 voor het eerst ga ontmoeten, een geweldig zakelijk jaar!

Natuurlijk hoop ik dat u persoonlijk ook een goed jaar tegemoet gaat, want ik hoef u niet te vertellen wat dreigt te gebeuren wanneer prive niet in balans met zakelijk is.

Focus komende weken

Een nieuw jaar betekent dat de financiële functie zich vrijwel volledig gaat focussen op de “jaarafsluiting” en de accountantscontrole, terwijl de rapportage modellen en systemen al gereed zullen moeten zijn voor een nieuw verslag jaar. Kent u als CFO of controller de business zo goed dat u in staat bent vooruit te kijken, naar de toekomstige prestaties van het bedrijf waarvoor uw werkt? Scant u ook regelmatig uw bedrijfsomgeving op kansen en bedreigingen? Op die wijze creëert u als CFO/controller de meeste toegevoegde waarde.

Maar bent u wel gereed voor het nieuwe jaar? Heeft uw de juiste ondersteunende systemen en modellen. Heeft u uw begroting- en forecast modellen in Excel gebouwd, of is uw bedrijf al de gelukkige bezitter van een duurzaam geïntegreerd Consolidatie, planning en forecast tool? Heeft u überhaupt uw begroting van 2015 al gereed? De financiële functie moet zich vaak in alle bochten wringen om de organisatie op tijdig van de juiste stuurinformatie te voorzien. Dit gaat vaak gepaard met oneindig veel “plak en knip werk”.

Goede voornemens

Eén van mijn goede voornemens voor 2015 is om de (financiële) organisatie en processen van de bedrijven waarvoor ik werk, zo in te richten, dat ik als CFO in staat kan en zal zijn om pro actief de business te ondersteunen: ik denk dan aan het behoorlijk efficiënter inrichten van processen zodat er tijd en ruimte ontstaat voor de business control rol.

Workflow

Bij veel bedrijven is bijvoorbeeld is de gehele documentstroom rondom het inkoopproces, een enorm arbeidsintensief traject. Facturen moeten “door de organisatie heen”  om goedgekeurd te worden, raken zoek, leveranciers worden niet tijdig betaald, leveringen kunnen stagneren of erger nog worden geblokkeerd. Kortom het gebruik van een inkooporder module en de implementatie van een workflow ter accordering van de facturen zal wonderen gaan verrichten. Bijkomend voordeel is dat de bevoegdheden en autorisatie structuur eveneens structureel goed geborgd worden.

Business intelligence

Een ander voorbeeld waar veel (tijdwinst) behaald zal gaan worden is de invoering van een duurzame oplossing voor de Consolidatie, rapportage, forecasting en budgettering. Een Business Intelligence tool. Deze oplossing wordt in mijn ogen niet gebouwd in Excel, maar ondersteund door Excel. Dat betekent dat alle voordelen van Excel benut kunnen blijven worden, maar dat vooral de nadelen worden vermeden: zie mijn vorige Blog.

 

Er liggen mooie uitdagingen te wachten voor 2015. Ik heb er zin in en wens iedereen hetzelfde toe!

A 04 januari 2015 / Carel van Goch